Fogyókúrás csodaszerek márpedig nincsenek! Vagy mégis...?

Az elhízás korunk egyik nagy problémája, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy lassan egy teljes iparág szerveződik, hogy segítse a túlsúlyos embereket a fogyásban.


 

Az utóbbi évtizedben rengeteg fogyókúrás táplálék-kiegészítő került forgalomba, de még mindig csak nagyon kevésről mondható el, hogy tudományos bizonyítékok állnának rendelkezésre hatékonyságukról és biztonságosságukról. 2013-ban a Journal of Medicinal Food folyóiratban jelent meg egy tanulmány, ami egy hasonló táplálékkiegészítő hatásait vizsgáló kutatás eredményeit összegezte, és egészen meglepő, már-már tündérmesébe illő eredményekkel szolgált.


 

Judith Stern a Davis-i University of California professzora és munkatársai egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálatot végeztek 100 indiai személy bevonásával. A vizsgálatban részt vevők mind elhízottnak minősültek, testtömeg indexük (BMI) 30 és 40 közt volt a kutatás kezdetén. A résztvevőket két csoportra osztották. Mindkét csoport tagjai 8 héten keresztül ugyanazt a napi 2000 kalóriát (!) tartalmazó étrendet követték (az ételeket ingyen kapták), és hetente öt nap kellett 30 percet sétálniuk. Az egyik csoport (50 fő) placebo tablettákat kapott, a másik csoport (50 fő) növényi kivonatokat tartalmazó tablettát (az USA-ban kereskedelmi forgalomban már kapható), napi 800mg kiszerelésben.

Az eredmény? Nézzük csak…

8 hét után Placebo csoport Növényi kivonatot kapó csoport
Átlagos súlycsökkenés (kg) 1,5 5,2
BMI csökkenés 0,6 2,2
Derékbőség csökkenés (cm) 6,0 11,9
Csípőbőség csökkenés (cm) 3,1 6,3
Koleszterin szint csökkenés (%) 6% 14%
Triglicerid szint csökkenés (%) 26% 42%
Vércukor szint csökkenés (%) 6% 12%

forrás: Journal of Medicinal Foods 06/2013

 

Ezeket a javuló értékeket úgy mérték, hogy közben az egyéb (a vizsgálat kezdetén is normál) értékekben (vérkép, májfunkciók, veseműködés, vérnyomás) szignifikáns negatív irányú változás nem volt kimutatható. Kisebb eltérésekről számol be a tanulmány, de ezek egyformán jelen voltak mindkét csoportban.

Csodaszer tehát a láthatáron? Erről biztosat nem lehet állítani, de a kutatások folytatódnak. Mindenesetre annak a két növénynek a nevét, amiből a kivonat készül, érdemes megjegyezni.


 

Az egyik a Sphaeranthus indicus (East Indian Globe Thistle), a máriatövisnek egyik Ázsiában elterjedt fajtája, melynek a virágjából készült kivonatot tartalmazza a tabletta.


 

A másik a Garcinia mangostana (mangosztán), aminek a gyümölcsét, pontosabban annak héját (kérgét) használták fel a tablettában.