A thai masszázsról és annak szellemiségéről

A thai-ok a masszázst Buddha tanításával szorosan összefüggő lelki gyakorlatnak tartották. A legutóbbi időkig a templom (Wat) volt az a hely, ahol a masszázst oktatták és gyakorolták. Még ma is az egyik legfontosabb thaiföldi masszázsiskola Bangkokban a Wat Po-ban működik. 


A thai masszázs a hagyományos thai orvoslás egyik alappillére, gyökerei Indiába nyúlnak vissza. A gyógynövénykúrával, gőzfürdővel együtt része a thai orvoslásnak. Gyakorlását a metta, a  "szerető kedvesség" fizikai alkalmazásainak tartják, és annak kifejlesztésére használják.

A hagyományos thai masszázs elsődlegesen nem a fizikai testtel, hanem inkább az ember energiatestével dolgozik. Az izmok ellazítása csak másodlagos cél. Az életenergia a belélegzett levegőben és az elfogyasztott ételben rejlik és az energiavonalak hálózatán keresztül kapja meg ezt a létfontosságú energiát. Az energia áramlásában bekövetkezett zavarok betegségekhez vezetnek. Masszírozásuk áttöri ezeket a gátakat, serkenti az energia szabad áramlását és segít az általános egészségi állapot helyreállításában. Az egész szervezetre hat (az energiát harmonizáló csatornákra, pontokra, az izmokra, a kötőszövetekre, az ízületekre, a vérkeringésre, a nyirokkeringésre, a vegetatív idegrendszerre, a pszichére).

 

Kifejezetten preventív, jó közérzetfokozó módszer. Eredményesen alkalmazható bizonyos pszichoszomatikus betegségek és egyes mozgásszervi betegségek gyógyításában, hiszen az izom- és pszichés feszültséget oldó, fájdalomcsökkentő hatása is mindig jelen van.

A tradicionális thai testmasszázs 'száraz' masszázstechnika, amely során a vendégek laza ruházatot viselnek. A masszőr a másfél-két órás masszázs során az európai masszázstól eltérően nem csak kezét, de alkarját, lábát, térdét, könyökét, talpát is használja az energiavonalak mentén található akupunktúrás élettani pontok stimulálásával, miközben különböző hajlító és nyújtó gyakorlatokat is végez. Különlegessége a kiropraktikai elemek alkalmazása.

 

A thai masszázs hatásai:

Méregtelenítés

Immunrendszer erősítés

Állóképesség növelése

Stressz kezelése, fáradtságérzet csökkentése 

Testtartás javítása 

Energiaszint növelése 

Betegségekből való gyorsabb gyógyulás 

Műtétek,sportsérülések utáni rehabilitáció  

Segítség a test, lélek és szellem harmóniájának kialakításában 

Jó közérzet biztosítása, fenntartása.

 

Érdemes kipróbálni!