„Életmódtábor??? Az valami nomád, sátrazós, menzakosztos, kötelező dolog? ...

... hangzott el egyszer a kérdés.
Nos, az ’Életmódtábor’ szó mindenki fejében nyilván más-más elképzeléseket hív be, amikor először találkozik ezzel a fogalommal a Természetgyógyász képzés kapcsán.
Egy biztos, a fenti kép nem helytálló. Elmondjuk, hogy hogyan is néz ki valójában a dolog.
Kötelezőség:
A „kötelezőség”-ben van igazság, hisz mindenkinek, aki ma Magyarországon képesítést szeretne szerezni valamely természetgyógyászati ágban, részt kell vennie egy 5 napos Életmód táborban. Az elvégzés ideje nincs meghatározva, de az az ideális, ha a Természetgyógyász alapmodul (tantermi, elméleti képzés) után vagy közben megy el az ember táborra. Az sincs meghatározva, hogy ugyanannál az intézménynél kell teljesíteni a tábort, ahol az alaptanfolyamot is végezted, de nyilván célszerű, hisz ismered az oktatókat, a csoporttársakat és ők is ismernek Téged.


Helyszín:
A tábor helyszínéül minden esetben egy nyugalmas, szép, természetközeli helyszínt választunk. Az elhelyezés családias panzióban, 2-3-4 ágyas, fürdőszobás szobákban történik. A helyszín kiválasztásánál fontos számunkra, hogy szabadtéri mozgásra, kültéri foglalkozásokra, gyógynövényismereti terepsétára, esti tábortűz melletti beszélgetésekre alkalmas legyen a hely, illetve rossz idő esetén is legyen megfelelő helységünk.


Időtartam:
A tábor 5 napos, szerdától vasárnapig tart, így 3 munkanap érintett csak.
Az első napon (szerdán) az első foglalkozás kicsivel dél után kezdődik, vagyis a délelőtt az utazásra fordítható. Utolsó nap (vasárnap) ebéd után zárjuk a tábort, vagyis hazautazás még aznap. A tábor ideje tehát összességében 5 napot fed le, amiből a kezdő- és zárónap a foglalkozások szempontjából "félnapos"; a csütörtök, a péntek és a szombat teljes napok, reggeltől-estig.


Étkezés:
Az egészséges életmódot az étrend is tükrözi, ne menzakajára gondolj! Egészséges és finom ételek, sok gyümölcs.


Mi történik az 5 nap alatt?:
A táborban célzottan olyan dolgokkal fogsz találkozni, amik az elméleti képzést a gyakorlat oldaláról nézve jól kiegészítik. Nem feszített az időbeosztás, az egyes programok között természetesen van némi szabadidő. Esténként beszélgetésekkel zárjuk a napot.
A tábornak van egy szakmai vezetője, aki az 5 nap alatt végig jelen van, bizonyos foglalkozásokat ő tart, másokat a meghívott vendégelőadók.
Tapasztalni fogod például, hogy milyen jó minden reggelt mozgással kezdeni, és a nap folyamán is mozogni (pl. jóga, csikung). Beleérezhetsz, hogy milyen jó érzés egy jól kivitelezett talpmasszázst kapni és adni, illetve elsajátítatni számos alternatív masszázsgyakorlatot. Érdekes lesz látnod, hogy mit érdemes tudni a bioenergiáról a gyakorlatban. Hallhatsz a hagyományos kínai orvoslásról a gyakorlatban. Séta keretében megtanulhatod bizonyos gyógynövények biztos felismerését, majd pedig készítünk együtt ’termékeket’ (pl. fürdősó), beszélünk a teakeverékek összeállításáról … stb … ez csak egy kis ízelítő. Minden tábor programbeosztása más egy kicsit, függ a vendégelőadók személyétől, az időjárástól stb.  A konkért programot a tábor előtt küldjük meg a résztvevőknek.
A zárónapon veheted át a részvételt igazoló Adatlapot, mellyel - a TGY tanfolyami Adatlappal együtt - jelentkezhetsz a TGY írásbelire.

A tábor tehát egy 5 napos, kellemes szakmai időtöltés klassz helyen, hasonló alapbeállítású emberekkel, akik nyilván egyéniségük és szerteágazó érdeklődésük révén sok-sok új aspektust adnak az egésznek. Igen, kell a vizsgához. De több ez annál, mint egy kötelező dolog. Tanulás, tapaszalás és jó élmény.