Gyógynövények. Felismered szárítva is?

Nagyon szeretünk gyűjteni, szárítani és élvezeti teaként vagy terápiás használatra fogyasztani gyógynövényeket. Ahogy az első tavaszi napok érzete megcsapja az embert, előjön az ismert kis bizsergés: hamarosan lehet újra bóklászni és töltögetni a kosarat - természetesen a gyűjtési szabályokat betartva. Van, amit már ilyenkor, koratavasszal is lehet (pl. fűzfakéreg, zsenge csalánhajtás, gyermekláncfű), de a nagy szezonra még várnunk kell. Bízunk benne, hogy az idei év is olyan jó lesz, mint a tavalyi.

A tavaly gyűjtött gyógynövényeink zöme már felhasználásra került. A 2018-as lándzsás útifű adagból, mentából, galagonyából például már hírmondó sincs. Arra gondoltunk, hogy a kis házi patikánkból, azokból a növényekből, amiből van még némi tartalékunk, játszunk Veletek egyet, ha van kedvetek.Lefotóztuk őket és kérdés, hogy felismeritek-e őket? Nyilván nem egyszerű így a feladat, de azért tegyetek egy próbát, van néhány könnyű is köztük.


Íme egyesével:
1.) 

2.)  

3.)  

4.)  


5.)  

6.)   Megfejtés:

1.) Citromfű (Melissa officinalis L.)
Nyugtató, étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatású növény. Kiváló élvezeti tea.

2.) Fekete bodza (Sambucus nigra L.)
A bodzavirág-tea kiváló élvezeti tea, azaz: finom. Megfázásos, meghűléses megbetegedések kiegészítő kezelésére, megelőzésre használható. Izzasztó hatású.

3.) Közönséges cickafark (Achillea millefolium L.)
Görcsös női panaszok, illetve étvágytalanság, emésztési zavarok esetén alkalmazható. Gyulladáscsökkentő.

4.) Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum L.)
Köptető, köhögéscsillapító, antibakteriális hatású növény.

5.) Lósóska (Rumex acetosa L.)
A lósóska magja fertőzéses eredetű hasmenésre használatos. Szerencsére nem volt rá szükség.

6.) Nagy csalán (Urtica dioica L.)
A csalán hajtását, levelét reumatikus panaszok kiegészítő kezelésére, valamint az alsó húgyutak gyulladásos panaszaira ajánlják. Használható pattanásos bőr kezelésére („vértisztító” hatás). Gyomoreredetű rosszullétek, felfúvódás esetén is jól használható a csalántea.